Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Combinatie geeft hsb brandwerendheid van 2 uur

19/01/2012
Een appartementencomplex in de Geert Grootestraat in Zwolle (Nederland) is om snel te kunnen bouwen uitgevoerd in staal en hsb. Omdat de hoogste verdiepingsvloer hoger dan 13 meter ligt, geldt volgens het Bouwbesluit een brandwerendheid van 120 minuten voor de hoofddraagconstructie.

 

“In staal en hsb wordt in Nederland maar zelden zo hoog gebouwd”, zegt projectleider Koen Wierts van Bouwbedrijf Bramer. “Vandaar dat alle producten die je toepast bij houtskeletbouw – zoals gipsvezelplaten – allemaal zijn berekend op een brandwerendheid van 60 of maximaal 90 minuten.”


Combinatie


Voor het oplossen van de brandwerendheid is contact gezocht met Fermacell, die weer samenwerkte met Cauberg-Huygen in Zwolle. Er is een combinatie toegepast van bestaande producten, vertelt technisch adviseur Michiel van Dijk van Fermacell. “Als je alleen met gips werkt, dan heb je het over 5 à 6 lagen. Dat is niet realistisch. We hebben dus ook gekeken naar een prijstechnisch gunstige oplossing.” Van binnen naar buiten zijn toegepast een gipskartonplaat, een cementgebonden sandwichplaat (Fermacell Powerpanel HD, 15mm) en een Fermacell homogene gipsvezelplaat (15mm). “De gipskartonplaat doet niet zo heel veel voor de brandwerendheid”, zegt Van Dijk. “De cementgebonden plaat is het brandscherm; die blijft staan bij brand en houdt de vlammen tegen. De homogene gipsvezelplaat daarachter zorgt voor het koelend effect op de achterliggende constructie.”

Staal kan een temperatuur hebben van 500 tot 600 graden zonder te bezwijken, maar de zwakste schakel in de constructie bleek in dit geval het hout; de beplating is vastgezet in de houten stijlen van het houtskeletbouw element. Daarom is de brandwerendheid van de combinatie getest op 120 minuten bij een temperatuur van 300 graden en hierop bepaald.

 

Lees het volledige artikel over dit project in Bouwwereld #1 of download Project Geert Grootestraat Zwolle.

 

×