Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Keuze voor fermacell bij de renovatie van rusthuis Les Tournesols in Luik

8/12/2016
Na het historische gebouw in 2014 is nu het rusthuis van het ziekenhuis Le Valdor in Luik aan de beurt om volledig te worden gerenoveerd. Op de werf werden maar liefst 40.000 vierkante meter fermacell-platen geplaatst. De bouwheren kozen dit materiaal wegens de uitstekende brandwerendheid, maar niet alleen daarom...

Het ziekenhuis Le Valdor in Luik werd gebouwd aan het eind van de 19de eeuw en is een bekend en opmerkelijk gebouw in het stadslandschap. Voor het een ziekenhuis werd, deed het gebouw dienst als tehuis voor invaliden en bejaarden. Aan het eind van de jaren 1980 werd het gebouw verlaten en verhuisde het ziekenhuis naar een nieuwe locatie. Het gebouw bleef leegstaan tot het begin van de grote restauratiewerkzaamheden in 2005. Met uitzondering van de gevel werd Le Valdor volledig gestript en heropgebouwd om er in 2014 opnieuw een ziekenhuis in te vestigen.

In datzelfde jaar besloten de beheerders van de site om de renovatie op te starten van het aangrenzende rusthuis Les Tournesols, in een gebouw uit de jaren 1960 dat toe was aan een grondige sanering. "De werkzaamheden startten in 2015 en lopen tot begin 2017", aldus Maxime Warling, technisch-administratief medewerker van Wust, de hoofdaannemer van het project. "Heel het gebouw werd ontmanteld. Alleen de betonstructuur is behouden, waarop het nieuwe gebouw wordt gebouwd. Het centrale deel is volledig nieuw." Er is ook een tunnel voorzien die het ziekenhuis en het rusthuis rechtstreeks met elkaar verbindt, zodat de bewoners van het rusthuis gemakkelijk toegang hebben tot alle medische zorgen.

Voor de wanden van de kamers en gangen van het nieuwe rusthuis werden maar liefst 40.000 vierkante meter fermacell Gipsvezelplaten gebruikt. De keuze voor dit materiaal was evident, met name wegens de uitstekende brandwerendheid.

"Door de kwaliteit en technische eigenschappen van fermacell-platen was er minder materiaal nodig. Om een gelijkwaardige brandwerendheid te behalen, zouden onze concurrenten immers een dubbel zo groot oppervlak moeten plaatsen", verduidelijkt Michel Blondeau, Rayon Manager bij fermacell. "De wandplaten van fermacell bieden dus een gemakkelijker oplossing en zorgen vooral voor een lichtere constructie."

Maar daar houden de voordelen van de gipsvezelplaten niet op: ze leveren ook betere akoestische prestaties en kunnen meubilair dragen zonder dat er bijkomende verstevigingen moeten worden voorzien. "Bij andere materialen moet er een OSB-plaat achter de plaat worden geplaatst om meubilair te kunnen dragen; bij ons gipsvezelproduct is dat niet nodig", onderstreept Michel Blondeau. "Onze platen kunnen tot 50 kilogram dragen per 60 centimeter, met een veiligheidscoëfficiënt van 2."

Hoewel de fermacell-platen de ideale oplossing waren voor de werkzaamheden, kwamen er bij de installatie toch enkele uitdagingen kijken, zoals de nieuwe afmetingen van de platen: 1,20 meter breed op 3,10 meter hoog, met een dikte van 10 millimeter. De platen moesten op maat worden gemaakt en zorgvuldig worden geplaatst door de firma Axion Construct. Dat heeft echter niet voor vertragingen gezorgd, evenmin als de gebogen wanden die werden opgericht.

Los van deze praktische aspecten zijn de gebruikte fermacell Gipsvezelplaten ook ecologisch en duurzaam. Deze zijn volledig vervaardigd uit gerecycleerd gips en er worden bij de productie geen materialen verspild. "De uitsnijdingen voor raam- en deuropeningen leiden tot afval op de werf, maar fermacell recupereert deze stukken onmiddellijk om er nieuwe platen van te maken", stelt Maxime Warling op prijs. "Dat is heel praktisch voor onze aannemers."

fermacell-platen zijn ook gemakkelijk te onderhouden en de herstelkosten zijn lager. Allemaal redenen waardoor ze een evidente keuze waren voor deze prestigieuze renovatie. De bewoners van het rusthuis Les Tournesols nemen begin 2017 hun intrek in het gerenoveerde gebouw.

Persbericht

Fotoalbum Facebook

Pers:

×