Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Meerlaagse woningbouw

Tot een paar jaar geleden was het bouwen van een houten huis iets exotisch - tenzij het een prefab-huis was, waar je de houten constructie van buiten toch niet aan af zag. Inmiddels zijn de voordelen van deze bouwwijze in brede kring bekend. Naast duurzaamheidsaspecten zijn het vooral de hoge mate van prefabricage, de korte bouwtijden, grote flexibiliteit in planning en uitvoering en de betrouwbare opleverdata waardoor de houtbouw niet langer een nichemarkt is. Zelfs de bouw van houten stadswoningen met meerdere verdiepingen is tegenwoordig geen uitzondering meer. Deze ontwikkeling werd bevorderd door het Duitse systeembouwbesluit Musterbauordnung (MBO) 2002 [3], dat het mogelijk maakte houten gebouwen (bouwklasse 4) tot wel vijf verdiepingen te realiseren. Dit kan voordelig en veilig dankzij fermacell® Gipsvezelplaten.

Uw voordelen met fermacell® in een oogopslag:

  • Stootvast
  • Geluidsisolerend
  • Brandwerend
  • Extreem belastbaar
  • Vochtbestendig
  • Hoeft niet dubbel (droge binnenafbouw)

Korte bouwtijd
Dankzij houtgetrouwe materiaal- en verwerkingseigenschappen versterken de fermacell® Gipsvezelplaten de voordelen van houtbouw, terwijl ze ook de voordelen van droogbouw uitbuiten. De verwerking gaat eenvoudig en snel, zonder dat er extra vocht in de constructie komt. De vervolgwerkzaamheden kunnen dus beginnen zodra de elementen geïnstalleerd zijn. De weersonafhankelijke prefabricage van de afzonderlijke elementen onder ideale fabrieksomstandigheden staat garant voor een hoge kwaliteit. De slanke wandconstructies met hoge thermische isolatiewaarde zorgen voor een optimaal gebruik van de ruimte.
 
Brandveiligheid
De meeste bedenkingen ten aanzien van houtbouw hebben betrekking op de brandveiligheid. Mits goed gepland en uitgevoerd, bestaan er echter geen significante verschillen in brandveiligheid ten opzichte van de massiefbouw of lichtgewicht stalen constructies. Het Duitse systeembouwbesluit schrijft voor dat dragende wanden, verstijvingswanden en houten steunbalken moeten worden ingepakt met brandwerende bekleding die bestaat uit niet-brandbare bouwmaterialen en aan alle zijden werkzaam is. In geval van brand in een gebouw moet deze bekleding de houten bouwelementen tenminste 60 minuten lang op veilige wijze beschermen tegen brand (bekledingscriterium K2 60). Met fermacell® Gipsvezelplaten kan eenvoudig aan deze norm worden voldaan. De platen zijn volgens EN 13501 geclassificeerd als onbrandbaar bouwmateriaal van bouwmateriaalklasse A2 en garanderen, afhankelijk van de constructie, een brandwerendheid tot brandveiligheidsklasse F 120. fermacell® beschikt daarnaast over algemeen bouwkundige keuringscertificaten voor bekledingscriterium K2 60 in de meerlaagse houtbouw en bij het realiseren van opbouwen.
 
Geluidsisolatie
Met fermacell® Gipsvezelplaten behoort het vooroordeel dat houtbouw gelijk staat aan slechte geluidsisolatie tot het verleden. Enkellaagse constructies met fermacell® Gipsvezelplaten bereiken al betere geluidsisolatiewaarden dan bijvoorbeeld dubbellaagse constructies met houtvezelplaten. Mits goed uitgevoerd, kunnen ontwerpen met fermacell® Gipsvezelplaten zelfs voldoen aan verhoogde normen op het gebied van geluidsisolatie. Diverse testinstituten bevestigen de uitstekende geluidsisolerende eigenschappen van fermacell® Gipsvezelplaten.
 
Aardbevingsbestendig
Meerlaagse gebouwen moeten aardbevingsbestendig zijn. Fermacell® Gipsvezelplaten kunnen in alle aardbevingsgebieden worden ingezet in de één- en meerlaagse houtpaneelbouw. Uitgebreid onderzoek door verschillende Europese instituten bevestigt dat de platen geschikt zijn voor gebruik in deze gebieden.
 
Statica
Dragende houtskeletconstructies die zijn bekleed met fermacell® Gipsvezelplaten zorgen voor stabiliteit. Dankzij hun hoge mechanische stabiliteit kunnen de platen gebruikt worden als wandpanelen voor de verstijving van houtskeletgebouwen.
 
Binnenklimaat
Net als hout hebben fermacell® Gipsvezelplaten een gunstige invloed op de luchtvochtigheid in de ruimte. Op deze manier leveren ze een belangrijke bijdrage aan een gezond leefklimaat en een hoge woonkwaliteit, ook omdat ze daarnaast praktisch emissievrij zijn en geen stoffen bevatten die schadelijk zijn voor de gezondheid. 

Download hier het Constructieoverzicht - fermacell®, JamesHardie®, Aestuver® Constructies voor wanden, plafonds en vloeren

×