Meld u aan voor onze nieuwsbrief

fermacell® Firepanel A1 past naadloos in markant circulair houtbouwproject Juf Nienke

Juf Nienke is in de bouw inmiddels een bekend ontwerp met houten woningen, deels bedoeld voor bewoners met beroepen als politieagent, verpleger of leraar. Vandaar de naam. Het is het entreegebouw van Centrumeiland IJburg in Amsterdam met 61 huurwoningen.

Het project is opgeleverd in het eind 2022. De volledig houten woonmodules kwamen kant-en-klaar uit de woningfabriek van modulair bouw bedrijf Barli en het gebouw is ontworpen door architecten RAU en SeARCH. Het is volledig circulair, natuurinclusief en energiepositief. Doordat het gebouw nagenoeg volledig in hout is gebouwd, slaan de woningen ruim 580.000 kg CO2 op. Brandwerendheid was door het vele hout en de gekozen isolatie, een belangrijk aandachtspunt. Ingenieursbureau DGMR, Barli en James Hardie - fabrikant van fermacell® gipsvezelplaten - kwamen met behulp van beschikbare brandrapporten tot de uiteindelijke materiaalkeuze voor de wanden in Juf Nienke.

Houtbouw in zes bouwlagen

Dennis Grootenboer is projectleider technische innovaties bij RAU. Hij vertelt enthousiast over het project: ‘Het bouwwerk bestaat uit 6 bouwlagen en een mooie binnentuin. Het aantal van 6 bouwlagen is overigens vrij uitzonderlijk in houtbouw. Het was een complex project waarvoor we echt uit onze comfortzone moesten stappen. Bovendien moest het houten bouwwerk 120 minuten brandwerend zijn. Het was een interessante opdracht voor alle partijen.’ Een van die andere partijen is Barli, die prefab-woningen realiseert in hun woningfabriek te Uden.
 
 
Modulair en duurzaam bouwen


Andries Peters is directeur bij Barli en vertelt hoe het bedrijf in prefab-houtbouw terecht is gekomen: ‘We bouwen al sinds 1986 in hout. Voor kantoren, scholen en woningen. Inmiddels bouwen we voor 95% woningen in opdracht van projectontwikkelaars en woningcorporaties. Nu is prefab en geïndustrialiseerd bouwen helemaal hip. Vorig jaar kregen we de koning op bezoek in onze woningfabriek en Juf Nienke heeft onlangs een internationale architectuurprijs gewonnen!’ Ook Dennis noemt het een juweel op de kop van IJburg: ‘Het is een prachtig voorbeeld van een duurzaam project en voor velen financieel bereikbaar. De natuurlijke producten aan de binnenzijde geven de woningen ook een bepaalde charme.’
 

fermacell® Firepanel A1 voor hoge brandwerendheid

Mooi, circulair en charmant uitgevoerd in hout dus, en dat vereiste specifieke brandwerende oplossingen aan de binnenzijde. fermacell® gipsvezelplaten bestaan uit gerecycled, non-virgin materiaal, weet Andries. Ook de lokale productie in het Gelderse Niftrik noemt hij als voordeel. ‘De LCA’s zijn overigens niet meegenomen’, vervolgt hij. ‘De architect schreef gips voor en dan is het aan ons. We zijn al bekend met de fermacell®-platen en we zijn gewend om hiermee te werken. Wat ik ook belangrijk vind, is dat fermacell® op lengtemaat wordt geleverd.’

fermacell® Firepanel A1 heeft de hoogste brandklasse en is een homogene gipsvezel droogbouwplaat. Duurzaam én brandwerend, precies wat Juf Nienke nodig had!
×