Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Dakconstructies

In bijna elke stad is huisvesting schaars. Huren is vaak onbetaalbaar en datzelfde geldt voor bouwgrond. Hierdoor wordt het verbouwen van de bestaande gebouwenvoorraad steeds belangrijker. Het dak vormt daarbij vaak een ongebruikte mogelijkheid om meer woonruimte te creëren. En het plaatsen van een opbouw heeft nog een extra charme: u bespaart niet alleen op grondkosten, maar ook op ontwikkelkosten.
 
Als dé klassieke methode voor het realiseren van een opbouw heeft houtskeletbouw vele voordelen: houtskeletbouw kan ook worden gebruikt op plekken waar massiefbouw te zwaar wordt, zodat er geen extra stabiliteitsmaatregelen nodig zijn. Als bekleding van houten constructies hebben de fermacell® Gipsvezelplaten hun waarde al bewezen en vormen ze een perfecte combinatie met hout.

Statische voordelen
Met hun relatief lage eigen gewicht zijn fermacell® Gipsvezelplaten ideaal voor het bekleden van de lichte houten constructie-elementen. Bij een opbouw vormen ze geen extra (massa)belasting die de stabiliteit zou kunnen beïnvloeden. Tegelijkertijd voldoen fermacell® Gipsvezelplaten aan alle statische stijfheidsvereisten die aan wanden worden gesteld. Dankzij hun hoge mechanische stabiliteit kunnen de platen gebruikt worden als wandpanelen voor de verstijving van houten gebouwen. 
 
Prefabricage
Een groot voordeel bij het realiseren van een uitbouw is dat de houtbouw tegenwoordig gebruik maakt van verregaande prefabricage van dak-, wand- en vloerconstructies. De optimale fabricage-omstandigheden zonder weersinvloeden zorgen voor een hoge afwerkingskwaliteit. Deze werkwijze garandeert een snelle en soepele montage op de bouwplaats en dus korte bouwtijden. Vervolgwerkzaamheden kunnen direct na de montage van de elementen beginnen. Doorgaans blijven de woonruimten op de onderste verdiepingen tijdens de bouwperiode bewoonbaar. Deze kwaliteits- en tijdswinst is mede te danken aan fermacell® Gipsvezelplaten, omdat ze direct na levering gemonteerd kunnen worden. Het is niet nodig een dagenlange acclimatiseringsperiode of droogtijd in de planning op te nemen.

Uw voordelen met fermacell® in een oogopslag:

  • Stootvast
  • Geluidsisolerend
  • Brandwerend
  • Extreem belastbaar
  • Vochtbestendig
  • Hoeft niet dubbel (droge binnenafbouw)
Brandveiligheid
Met fermacell® Gipsvezelplaten kunnen slimme brandveiligheidsconcepten snel, eenvoudig en voordelig worden doorgevoerd, juist ook bij het realiseren van een opbouw.

Fermacell® Gipsvezelplaten beschikken over een zeer hoge thermische traagheid, waardoor de invloed van de temperatuurontwikkeling bij brand in constructies uitermate goed kan worden beperkt ter bescherming van daarachter gelegen brandbaardere (isolatie)materialen. We noemen dit de “fire protection ability” ofwel het vermogen van fermacell® Gipsvezelplaten om weerstand te bieden tegen temperatuursverhoging. Dit is de K-waarde in de brandwerendheid volgens EN 13501-2 en bepaald volgens EN 14135 (Bekledingen - Bepaling van de beschermende werking tegen brand). Deze “fire protection ability” is de weerstand van fermacell® Gipsvezelplaten in een wand- of plafondbekleding om de materialen achter deze bekleding gedurende 10, 30, 60 min. of meer tijd te beschermen tegen ontsteking, verkolen, faseovergang en andere beschadiging. De weerstandsduur wordt uitgedrukt in K210, K230, K260 enzovoorts.

Afhankelijk van de constructie garanderen fermacell® Gipsvezelplaten de brandveiligheid EN 13501-2 in de brandveiligheidsklassen REI30 tot REI120. 
 
Slanke constructies
Houtskeletbouw wanden met de juiste isolatie in de spouw die bekleed zijn met fermacell® Gipsvezelplaten bieden zeer goede thermische isolatie en zijn aanzienlijk slanker dan andere wandconstructies, zelfs bij hoge thermische prestaties. Zo wordt de ruimte optimaal gebruikt en extra woonoppervlak gerealiseerd.
 
Binnenklimaat
Als natuurlijk bouwmateriaal draagt hout bij aan een aangenaam binnenklimaat. De vocht- en temperatuurregulerende werking van fermacell® Gipsvezelplaten maakt het woongenot compleet. Omdat de platen zonder lijm en uitsluitend uit natuurlijke materialen als gips, gerecycled papier en water worden vervaardigd, bevatten ze bovendien geen schadelijke stoffen zoals formaldehyde. Deze positieve bouwbiologische eigenschappen van fermacell® Gipsvezelplaten zijn beloond met het IBR-keurmerk van het Institut für Baubiologie in Rosenheim en met de toekenning van het certificaat "Low Emission Product” door het gerenommeerde eco-Instituut in Keulen.


Download hier het Constructieoverzicht - fermacell®, JamesHardie®, Aestuver® Constructies voor wanden, plafonds en vloeren
×